Truus Martens

Schilderen

Mijn naam is Truus Martens, kunstenaar-docent. Ik woon en werk in Alphen aan den Rijn waar ik in Gebouw Elckerlyc mijn atelierruimte heb.

De sterke binding die ik voel met de natuur is de inspiratie voor mijn schilderijen waarin materie een belangrijke rol speelt. De gevoelens van verwondering, de beleving en de waarnemingen van een beeld of sfeer die ik tijdens mijn wandelingen in de natuur ervaar probeer ik te verbeelden in een schilderij.

Het liefst werk ik met materialen die ik in de natuur vind zoals; hout, stenen, aarde, zand, allerlei vezels en natuurlijke pigmenten.

Het begon ooit met zand, wat ik toevoegde aan acrylverf om zo meer structuur en gelaagdheid te krijgen in mijn schilderijen. Ook ontdekte ik dat er hulpmiddelen zijn zoals gels en pasta’s waarmee je voorwerpen kunt verwerken in je werk zoals stenen, hout en ijzer. Dat boeide mij en ik ging hiermee experimenteren. Dit leidde er toe dat ik ontdekte dat ik meer met natuurlijke materialen wilde werken. Geen acrylverf, maar de verschillende kleuren aarde en zand werden mijn palet. Deze materialen breng ik met lijm op basis van caseïne, laag over laag aan op mijn drager en het liefst met mijn handen en gebruikmakend van de elementen; aarde, water, lucht en vuur. Een boeiend proces waardoor werken ontstaan met een gelaagdheid en aardse uitstraling.

Daarnaast maak ik ook werken met acryl en werk ik ook graag buiten – Plein air – waar ik met olieverf ter plekke de sfeer en mijn beleving van een landschappen of een zeegezichten vastleg. De afgelopen 20 jaar heb ik met veel plezier teken – en schilderlessen en workshops gegeven bij o.a. Parkexpressie, Stichting Boskoop Creatief en in mijn atelier.

truusmartens.exto.nl