Overlijden Ton Hendriks

Helaas moeten we veel te vroeg afscheid nemen van Ton Hendriks

Woensdag 15 mei is Ton in het hospice, waar hij sinds 8 mei was opgenomen, overleden. Ton was een begenadigd kunstenaar en een inspirerend docent bij Schilderclub Jacobswoude. Ton heeft diverse keren in onze galerie, Galerie Alphen Art geëxposeerd. Helaas moest hij op een gegeven moment zijn solo expositie, die in september was gepland annuleren, maar hij wilde wel met de groep in mei meedoen. Gelukkig heeft hij de opening van deze expositie nog meegemaakt en hij was zelfs in staat nog een goede speech te geven over het werk wat hij momenteel in de galerie exposeert. Wij hebben Ton gekend als een kritische, maar zeer betrokken kunstenaar en zijn dan ook zeer onder de indruk van zijn, toch snelle, overlijden.

Er was een mogelijkheid tot condoleance op woensdag 22 mei van 19.00 tot 20.00 uur in de Ontmoeting, Dorpsstraat 51 in Leimuiden.

Op 23 mei is Ton in besloten kring begraven.

Het bestuur Stichting Alphen Art

Ton (1956) studeerde monumentale schilderkunst en omgevingsontwerpen aan de KABK te Den Haag.

“Voor mij rakende aan mijn binnenwereld, en erbuiten de randstedelijke agglomeratie waar zich de hectiek afspeelt. Ik wil het desolate proberen te vangen.”

Voor zijn schilder werk, waarvoor hij de panelen zelf ontwerpt en bouwt, gebruikt hij diverse materialen zoals takken, Acrylglas en zink. Zijn werken hebben een bepaalde diepte waarin hij met zijn omgevingsontwerpen zijn composities meer ruimtelijkheid wil geven. Om tot deze vorm van kunst te komen is hij geïnspireerd door twee schilderijen van de Belgische surrealistische schilder René Magritte: La condition humaine. Of te wel  “Het lot van het mensdom”.

Deze reeks bestaat alleen uit landschappen. Geschilderd op paneel. De onderlaag bestaat uit transparant acryl. Daar ontstaat al het kleuren palet wat in de 2e laag met olieverf wordt uitgevoerd, maar waar toch ook van afgeweken wordt.
Ik fietste heel frequent door deze landschappen, het Hollandse Hart, mijn land, met z’n prachtige licht.

Ton exposeerde in diverse galeries in het land. Ook werkte hij in opdracht en gaf les op een prachtige zolder van een monumentale boerderij in Woubrugge waar ook zijn atelier was gevestigd.