Paul Hautmans

Beeldend kunstenaar

Eind 60-er jaren van de vorige eeuw, ik was rond de 20 en zoekend naar ‘een betekenisvol leven’, maakte ik multimedia sculpturen, was volop met poëzie aan de gang en was politiek geëngageerd. Geld was er nauwelijks, als logisch gevolg van mijn studie pedagogiek kwam ik in het welzijnswerk terecht en later in allerlei typen van vormingswerk en onderwijs. Het beeldend werken verdween nagenoeg volledig naar de achtergrond, schrijven bleef ik doen.

Mijn werkzame bestaan de laatste 30 jaar, een mix van organisatieadviseur, coach, therapeut en vooral universitair trainer/docent.

Sinds een jaar of twee heeft mijn creatieve maakkant een krachtige boost gekregen. Kunst is voor mij een poging om aan mijn onrustige aard (“als ik vind wat ik zoek heb ik slecht gezocht”) tegenwicht te bieden, iets materieels te creëren waarin helderheid en toegankelijkheid voorop staan. Mijn poëzie daarentegen is eerder hermetisch dan publiekelijk. Ik werk uitsluitend met bestaande, gebruikte en afgedankte materialen, liefst hout. Drijfveer is om, in een bizarre en vaak lelijke wereld, werken te maken die ik mooi vind waarbij ik me voorstel dat een ander die ook mooi kan vinden.

Exposeren doe ik nog weinig, in feite heb ik pas sinds het voorjaar van 2023 mijn kunstenaarschap naar buiten gebracht. De afgelopen zomer nam ik deel aan de expo in Sta-art, in het voorjaar van ’24 een tweede tentoonstelling daar met een paar anderen. Nadrukkelijk ben ik bezig om mijn werk onder de aandacht te brengen, schrijf me in voor kunstmarkten, probeer bedrijven en publieke instellingen ervoor te interesseren, upgrade mijn website.

En als het over passie gaat: langs de weg van fysieke materie en taal een nieuwe, andere werkelijkheid creëren. Uiteindelijk tegen het platvloerse en banale van alledag.

info@hautkunst.nl
www.hautkunst.nl