Magda Rijneke

Keramiek

De keramische werken van Magda Rijneke staan in een traditie van pottenmakers, die vooral bewogen worden door het aardse van de klei. Zij laat de klei en haar huiden zien en werkt graag met oxides. In de eenvoud van vorm zoekt zij naar nuance in de doorwrochte huid. Met de grove chamotte komt de klei goed tot zijn recht en met de oxides worden de contrasten tussen glad en grof, ruw en structuur benadrukt. De werken zijn handmatig opgebouwd (niet op de draaischijf) en dus uniek en eenmalig. Men kan haar werken beschrijven als puur, perfect in het niet perfecte. Elke kant  ervan heeft iets verrassends. Magda weet wat ze wil, vooral creatief, scheppend en met vakmanschap bezig zijn. Eigenlijk wil ze maar één ding, kunst maken. Ze moet gewoon iets maken, omdat dat nu eenmaal in haar zit. Ze laat zich inspireren door de natuur, wat zij om haar heen ziet. Het aardse van de natte bladeren op de grond in de herfst komt het dichtst bij haar. Het lijkt dat ze met haar werk als het ware de minerale aan de aarde ontlokt.

Over Magda Rijneke

Sinds begin jaren ’70 volgde Magda cursussen/opleidingen op de Werkschuit in Gouda (thans Kunstpunt Gouda). Begonnen met de professionele lessen bij beeldend kunstenaar Arie J. Bouter (sieraden, keramiek), kunstschilder Araun Gordijn (ruimtelijk vormen, schilderen), kunstschilder Olga Zonneveld (portretten) en kunstschilder Janna Spil (olieverf).
Vanaf eind jaren ’80 koos Magda voor klei, de fijne en grove chamotte onder de bezielende leiding van beeldend kunstenaar Arie J. Bouter, en Hans van den Enden.
Vanaf ’99 is zij meer voor zichzelf begonnen en heeft tot mei 2016 bij Kunstpunt in de werkplaats haar werkstukken kunnen maken. Haar droom was een eigen atelier en oven, wat ook is uitgekomen. Door een verhuizing in 2008 heeft zij nu haar eigen atelier en tevens minigalerie Zuidzijde te Bodegraven.
Magda heeft haar eigen stijl ontwikkeld die doet denken aan de mediterrane kunst. Regelmatig exposeert ze bij diverse galeries en ook in het buitenland.

magda.vandijk@planet.nl