Hoe het begon

AlphenArtEvent (AAE) wordt georganiseerd door een groep Alphense professioneel beeldend kunstenaars opererend onder de vlag van Stichting Alphen Art. Het initiatief is ontstaan in corona tijd tijdens een ontmoeting waarbij een aanzienlijk deel van de beeldend kunstenaars uit de gemeente bijeenkwamen om de stand van de sector te bespreken. Twee speerpunten uit dit overleg, die wij als organisatie belangrijk vinden om aan te pakken, zijn:

  1. Er zijn veel kunstenaars werkzaam in de gemeente maar dit is vaak niet goed zichtbaar. 
  2. De wens om een grote kunstroute of evenement gericht op de beeldende kunst te houden.

In het verleden zijn er verschillende grote events geweest zoals de Alphenart kunstroute uit 2019. Echter was er tot het ontstaan van AlphenArtEvent geen opvolger.  AlphenArtEvent heeft de ambitie om de gemeente een groot kunstevent te bieden dat kan uitgroeien tot het belangrijkste event voor de beeldende kunst uit de regio.

Vanuit de eerder  genoemde bijeenkomst is een enthousiaste initiatiefgroep gevormd van Alphense kunstenaars die in de loop der tijd gegroeid is tot de huidige organisatie. Inmiddels opereren wij onder de vlag van stichting Sta-Art. Sta-Art is een stichting zonder winstoogmerk die de Galerie Alphen Art en Elckerlyc Ateliers beheert. Daarnaast behartigt de stichting de belangen van de  kunstenaars in de gemeente en ondersteunt het uitzonderlijke projecten zoals AAE. 

Enter De Werf

Om onze ambitie van een groots event waar te maken gingen wij op zoek naar een geschikte locatie. Al gauw viel het oog op De Werf. Deze voor Alphen unieke locatie ligt in het Rijnhavengebied en bied een creatieve hotspot waar een mix aanwezig is van o.a. kunstenaars, ambachtsbedrijven, vintage winkels, 2e hands kleding en een maritieme sector. Vanuit de maritieme sector bevinden zich naast de prachtige jachthaven en verschillende werkplaatsen voor de constructie van nieuwe en onderhoud van bestaande boten ook grote loodsen voor de winterstalling.

Deze loodsen staan in de zomer vrijwel leeg. In samenwerking met Haven aan den Rijn mogen wij één van de ca 1000 m2 loodsen gebruiken om een te gekke industriële expositie locatie op te zetten. Tevens mogen wij gebruik maken van een aantal attributen gebruikt in de botensector zoals de ijzeren stellingen waarop de boten rusten in de winter. Naast de loods heeft De Werf nog een mooie overkapte industriële buitenlocatie geschikt voor een mooi terras, optreedlocatie of Street-Art.

Kernleden organisatie team:

Jasper Bos: beeldend kunstenaar gevestigd op De Werf.

Peter Kwanten: cultureel ondernemer en grafisch vormgever.

Bert Verboon: beeldend kunstenaar, voorzitter van Sta-Art en mede organisator van o.a. de AlphenArt kunstroute 2019.

Jan van Rijn: fotograaf en mede organisator van o.a. AlphenArt kunstroute 2019.

Marjo van den Berg Jeths: beeldend kunstenaar gevestigd op De Werf.

Trienette Meester: beeldend kunstenaar en docent beeldende kunst en vormgeving.

Ton van Gilst: beeldend kunstenaar en meubelmaker gevestigd op De Werf.

Daphne Rijkoort: beeldend kunstenaar met een achtergrond in interieurdesign.

Gerk Kooy: fotograaf.

Mede mogelijk gemaakt door:

Gemeente Alphen aan den Rijn

Prins Bernhard Cultuurfonds

Haven aan den Rijn

Sta-Art

KHABBAZ

CultuurPalet

De Werf

Catering De Zaak

Quantasie

De Papier Fabriek