Henk Bloks

Keramiek

Henk houd zich intensief bezig met het maken van keramiek.

“Het is mijn intentie om sprekende beelden met een harmonieuze uitstraling te maken. Ik ontdekte dat het werken met plakken klei mij de mogelijkheid gaf mijn vormen te creëren. Daarbij streef ik naar een eenvoud, maar tracht de beelden toch veelzeggend te laten zijn. Ik diep thema’s en onderwerpen net zo lang uit tot er vanzelf nieuwe ideeën ontstaan.

Vooral de rakutechniek geeft me de mogelijkheid de beoogde spanning op te roepen. Raku is een Japanse manier van stoken. Het woord betekent vrij vertaald: vreugde, plezier of geluk. De werkstukken worden voorzien van glazuur en daarna opgestookt tot een temperatuur van ongeveer 1000 ° C. Als de glazuurlaag smelt, worden ze met een speciale tang uit de gloeiend hete oven gehaald. Door de enorme temperatuurschok gaat de glazuur scheuren en zo ontstaat het voor raku typische craquelé-effect.Het is altijd verrassend hoe bepaalde vormen uitpakken en deze techniek maakt tevens van ieder object iets unieks.

De laatste tijd ben ik ook meer op zoek naar meer kleur in mijn werk. Daarbij maak ik gebruik van engobes (gekleurde kleislib) die op de nog ongebakken klei worden aangebracht. Na de eerste stook kan er eventueel nog een transparant glazuur worden aangebracht of deze vormen kunnen daarna in de raku-oven worden gestookt.

Recent ben ik ook aan de slag gegaan met de techniek van Saggar Firing. Deze techniek levert prachtige kleurschakeringen; het is iedere keer weer een verrassing wat er met deze techniek mogelijk is.

Ik ben nu ongeveer 25 jaren bezig met keramiek. Daarbij ben ik werkzaam geweest in het basisonderwijs, maar sinds ik eerder met pensioen ben gegaan, heb ik alle tijd om aan deze mooie hobby te besteden. Het werk van anderen heeft altijd mijn aandacht gehad, ik laat me graag door hen inspireren. Bijvoorbeeld het werk van keramist Sjer Jacobs vind ik bijzonder mooi. Toch heb ik mijn eigen stijl kunnen ontwikkelen en daar ben ik heel tevreden mee. Via cursussen probeer ik mijn technieken te verbeteren en/of te verbreden”.

henkbloks.nl
h.bloks@planet.nl