Ger Bonninga

(1948)

Composities in hout, papier en golfkarton

Na zijn pensionering heeft Ger zijn interesses in houtbewerken en wiskunde weer opgepakt. Met name onderwerpen als priemgetallen en de Gulden Snede hebben zijn interesse.

Als beeldend kunstenaar is Ger een autodidact. Hij heeft zijn hele leven met hout gewerkt. Voor de kinderen en kleinkinderen heeft hij veel houten speelgoed gemaakt, maar ook kinder- en poppenmeubeltjes zoals winkeltjes en poppenhuizen die vooral geschikt zijn voor kleinbehuisden en in de opa/oma uitvoering (kinderen weg, speelgoed weg).

De wiskundige onderwerpen beeldt hij uit in reliëfcomposities, waardoor de schoonheid van deze onderwerpen wordt gevisualiseerd. Hierbij maakt hij gebruik van triplex en verf waarbij zoveel als mogelijk de houtstructuur zichtbaar blijft. Hij maakt ook gebruik van papier.

Door deze reliëfcomposities ontstaat een interessante schaduwwerking. De wiskundige onderwerpen zijn o.a. priemgetallen, Pythagoras, Gulden Snede, Pi, Fibonacci reeks en Lucas rij.

Mede door zijn interesse in “De Stijl” maakt hij naast witte composities ook composities in de primaire kleuren. Maar nu voldoen de vlakken aan de maten volgens de reeks van Fibonacci en de rij van Lucas, hetgeen onderscheidend is ten opzichte van de werken door kunstenaars van de Stijl.

Het werk heeft dan ook raakvlakken met “De Stijl” uit begin vorige eeuw, maar ook met de “Nul” en “Zero“ beweging uit midden vorige eeuw.

Ger is ook geïnspireerd door de kunstenaar Gerrit Rietveld. Hij heeft dan ook verschillende versies van het rood/blauwe model gemaakt.

Hij maakt ook werken op basis van geometrische onderwerpen, zoals zeshoeken en achthoeken. Door gebruik te maken van hun vormen ontstaan interessante werken. Van gebruikt golfkarton maakt hij sfeerlampen. Afgelopen jaar heeft hij tevens composities gemaakt met gebruik making van papier.

Zijn volledige oeuvre is te zien op de website:
www.gerbonninga.nl
grbonninga@gmail.com